Bed and Breakfast

Att bo på ett bed and breakfast, även kallat B&B innefattar precis som namnet avslöjar att man har en säng och frukost på morgonen. Många av Sveriges Bed and Breakfasts är lokaliserade längs med vägar där det ofta rör sig många turister, för att de snabbt ska hitta övernattning. Det är också ofta Bed and Breakfasts som det talas om i backpackers turistguider eftersom att de, tillsammans med vandrarhem, ofta är mer tillgängliga rent ekonomiskt men också att de ofta har lediga sängar oavsett om man bestämmer sig för att övernatta samma kväll som man passerar ett bed and breakfast.

Privatpersoner som äger Bed and Breakfasts

Det är inte helt ovanligt att Bed and Breakfasts ägs av privatpersoner som hyr ut en del av sitt hus eller kanske en stuga på tomten till övernattningsgäster. Detta gör att man som gäst får en väldigt personlig inblick i hur livet på platsen är året runt och det blir mer familjärt än att bara besöka ett hotell som ofta är precis likadana och andas samma atmosfär oavsett var på jordklotet man befinner sig. För vissa är dessa små smultronställena som bed and breakfasts kan vara höjdpunkterna på resan. Det är inte heller helt ovanligt att privatägda bed and breakfasts har alldeles egna speciella recept på exempelvis marmelader och annat vilket gör måltiderna till en upplevelse utöver det vanliga.

De privatägda bed and breakfasts som finns längs vägarna med många turister har ofta bara öppet under högsäsongen som är på sommaren. Året runt brukar de ändå ha viss öppen verksamhet med odling, växthus eller någon form av konst. Det finns också en hel del folkhögskolor som har öppnat bed and breakfasts över sommaren när de också har internat och sommarkurser. Då får man som gäst chansen att uppleva den unika gemenskapen också vilket många tycker är väldigt positivt.