Internationella B&B:s

Namnet” Bed and breakfast” är ju som bekant inte svenskt utan härstammar från engelskspråkiga länder. Det är ett internationellt koncept med många skillnader länder emellan. I Sverige är det främst samma typ av “bed and breakfasts” som i exempelvis England även om det också finns mindre hotell och vandrarhem som kallar sig B&B:s för att locka det klientelet också. Just den familjära känslan är det som många är ute efter när de bokar en eller flera nätter på “bed and breakfast”. Rent generellt så är det någon form av privatägt boende som kallar sig så och det finns liknande former av gästboende världen över även om de skiljer sig något både namnmässigt och genom vilken typ av service de tillhandahåller.

Det kan vara intressant att veta att vissa länder har lagar som reglerar om “bed and breakfast” får existera överhuvudtaget. Det handlar främst om skattefrågor och möjligheter till redovisning av sina inkomster. Ägarna kan rent krasst egentligen dölja hur många personer de egentligen har som övernattar under en säsong. Därav kan de också dra av på skatten och ha gäster som på ett sätt då ovetandes betalar svart.

En ytterligare anledning till att det är reglerat i lag i vissa länder är att det ska finnas vissa saker för gästernas säkerhet, utrymningsvägar, antal personer som får befinna sig på ett visst antal kvadratmeter och så vidare.

Är man ute och tågluffar eller vandrar eller reser på annat sätt och har som mål att bo på bed and breakfasts så gäller det att först kolla upp om det faktiskt existerar några på den destination som man tänkt sig. Även om man vill vara spontan ibland och resa runt hur man vill gäller det att åtminstone ha lite koll på vad för grundläggande möjligheter landet man vill resa till erbjuder i form av övernattningar och annat.