Vandrarhem för hela familjen

Även om en stor del av de som bor på vandrarhem ofta är backpackers, unga vuxna som är ute och tågluffar eller andra personer med en begränsad budget eller som på grund av annan anledning väljer pris över lyx så finns det ändå vandrarhem för hela familjen där alla kan trivas tillsammans.

Familjerum

På många vandrarhem går det att välja om man vill bo i ett eget rum eller i ett rum som delas med ett antal andra personer. Det brukar också finnas möjlighet att bo i ett familjerum, då är det precis som på hotell ofta ett eller två sammanslagna rum som bildar en enhet där hela familjen kan umgås tillsammans och sova gott. Standarden brukar vara precis som i övriga rum på ett vandrarhem men dessa rum brukar vara lite större och ofta ha egen dusch och toalett.

Stugor

En del vandrarhem är faktiskt stugbyar eller enstaka fristående stugor som är perfekt i storlek för en familj att hyra. Då bor man tillsammans i en stuga och där finns allt välbehövligt såsom kylskåp, spis, vask och så vidare. Det brukar också finnas tallrikar och bestick och allt annat som behövs. Att som familj ha möjlighet att kunna laga egen mat under semestern sparar mycket pengar vilket kan användas till andra saker såsom besök på nöjesparker eller liknande. Att bo i stuga innebär ofta att man är ansvarig för sin stuga under tiden man bor där, det gäller alltså att själv hålla i ordning och städa så att man inte blir betalningsskyldig när semestern är slut och man lämnar. Detta lilla extraarbete brukar dock vägas upp av att det sparas pengar på boendet och det blir större äventyr och att stugbyarna ofta ligger otroligt vackert till i natursköna områden och ofta i närheten av sjö, hav eller med egen pool.