Vandrarhem

Att bo på vandrarhem som resenär kan vara ett billigare alternativ än att bo på hotell. Det finns en uppsjö av vandrarhem och dessa har olika standarder och prisklasser. Många yngre resenärer bor på vandrarhem eftersom det passar rent prismässigt.

Generell information om vandrarhem

På de flesta vandrarhem kan man vid bokningstillfället välja om man vill bo i ett eget rum eller i en sovsal. Sovsal är billigare då man endast betalar för sin sängplats. Oftast är det delat badrum men vissa vandrarhem kan ha rum med eget badrum och egen dusch för ett något högre pris. Vid bokningstillfället bestämmer man också om man tar med sina egna sängkläder (lakan, påslakan och örngott, sovsäck brukar inte godkännas) eller om man vill hyra av vandrarhemmet till en mindre kostnad. Man brukar ofta också få välja om man vill betala för städning av rummet eller sköta det själv i samband med utcheckning.

Många vandrarhem har våningssängar och inredningen är ofta ganska enkel och bara det viktigaste brukar finnas. Det finns i stort sätt alltid ett kök där man kan låna kastruller och annat för att laga sin egen mat och i köket brukar också boende samlas och prata och umgås på kvällar och morgnar. Många vandrarhem har en alkoholpolicy där alkohol är förbjudet eftersom det lätt leder till problem för både de gäster som dricker och för de som inte dricker. Detta brukar man få information om vid bokningstillfället.

Vem trivs på ett vandrarhem?

För att trivas som gäst på ett vandrarhem krävs det att du inte har så väldigt höga krav på standard och lyx. Man får vad man betalar för helt enkelt, en plats att sova när man är ute och reser samt toalett och dusch. Det behöver inte vara yngre enbart som trivs på vandrarhem men det är oftast den mest representerade gruppen av gäster som är på plats.